« Van initiatief tot volwassen koor»

Gepubliceerd op 15-06-2017

Een interview met oprichtster Marijke Verhoeven en dirigent Ed Verschuren. Door Caroline Rijvers.

Een nieuw koor oprichten

“Marijke, hoe kwam je op het idee om een nieuw koor op te richten in Brandevoort?”

“Ik zong eerst bij een ander popkoor in de wijk, maar met de komst van een nieuwe dirigent voelde het niet meer als mijn koor. Ik heb toen in de regio naar andere koren gekeken, maar de koren leken mij niet geschikt of waren te ver weg. Voor de grap zei ik weleens dat ik een nieuw koor zou gaan oprichten. Toen mijn man Peter(voorzitter van het koor) en Marie-Antoinette (koorlid) besloten om mee te helpen, is het nieuwe popkoor echt werkelijkheid geworden en werd ik secretaris van het koor.”

Dirigent

“Ed, vanaf het begin ben jij de vaste dirigent van Popkoor Brand New Voices. Hoe ben je bij het koor terecht gekomen?”

“Ik werd gebeld door een bestuurslid van het nieuwe op te richten popkoor in Brandevoort met de vraag of ik een keertje wilde komen praten om dit nieuwe koor mee te helpen oprichten. Op de vraag of ik een dirigent wist voor het koor, kreeg ik meteen het idee om dit zelf te doen. Het leek me heel leuk om de kans te krijgen om een geheel nieuw popkoor op te richten. Al vanaf het begin was het erg gezellig en het was een uitdaging. We startten heel enthousiast met een clubje van ongeveer 15 mensen en een keyboard van de speelgoedwinkel, want meer geld was er in het begin niet!”

Afwisselend repertoire, prettige koorzang

“In 5 jaar tijd hebben jullie een afwisselend repertoire opgebouwd. Heel knap dat jullie tijdens optredens telkens weer weten te verrassen.  Het is een plezier om naar jullie koorzang te luisteren. Hoe slagen jullie hier telkens weer in?”

Ed: “De inbreng van koorleden is hierbij erg groot. Zij mogen zelf nummers aandragen.  De uiteindelijke uitvoering, interpretatie en verantwoording van de nummers ligt bij mij. Doordat niet één persoon bepaalt welke nummers er gezongen worden, maar de koorleden zelf, wordt ons repertoire gedragen door alle koorleden. Hierdoor is ons optreden telkens weer een afwisselend gebeuren, waar iedereen achter staat. Ideeën voor de choreografie komen ook vanuit onze koorleden en deze worden vervolgens samen uitgewerkt en aangepast.“ 

Succes

“Ed, jij zit al heel lang in het muzikale vak: als muziekdocent aan de muziekschool van Eindhoven en als dirigent van verschillende koren, o.a. van de Toonkunst in Eindhoven. Wat maakt dit Brandevoortse koor tot zo’n succes?”

Ed: “Het succes van dit Brandevoortse popkoor zit hem hierin, dat het koor een hechte vriendenclub is geworden, van mensen die het prettig vinden om gezellig muziek te maken, maar wel met het streven om het koor op een kwalitatief hoger niveau te brengen. Gezelligheid en kwaliteit zijn de kernkracht van Popkoor Brand New Voices . Het is een koor waar je graag bij wil horen.”

Terugblik, toekomst

“Marijke en Ed, hoe kijken jullie samen terug op de afgelopen 5 jaar en wat hebben jullie nog voor ons in petto?“

Ed: “Ik kijk heel positief terug. Het is alleen maar opbouwend: we zijn klein begonnen met een enthousiast groepje. Inmiddels hebben we een mooie  groep mensen (ongeveer 35 leden) die echt willen werken. We hebben de afgelopen jaren mooie concerten laten horen met heel veel progressie op muzikaal vlak. Klein begonnen dus, maar intussen hebben we al  met succes deelgenomen aan korenfestivals. Tijdens ons jubileumoptreden op zaterdag 17 juni willen wij samen met bevriende gastkoren het beste van de afgelopen 5 jaar laten horen.

In oktober gaan we deelnemen aan een korenfestival  in Berlicum, waarbij we beoordeeld worden door professionals, waaronder Ben Cramer. Dit is natuurlijk een uitdaging voor dirigent en koor.”

Marijke: “We hebben een ontzettend  fijn popkoor dat in de afgelopen 5 jaar meer naamsbekendheid gekregen  heeft. We worden steeds vaker door bekende en onbekende koren gevraagd om mee te zingen. We willen ook weer optreden tijdens de Caratconcerten in Helmond, maar helaas zijn we twee keer uitgeloot…”

Nieuwe leden

“Is er nog ruimte voor nieuwe leden en waar kunnen zij terecht voor informatie?“. “Ja, er is nog ruimte voor nieuwe leden.  Zij zijn van harte welkom. Voor informatie kunt u terecht op onze website.”

Nieuwsgierig geworden?

Kom dan naar ons eerste lustrumconcert op zaterdag 17 juni  2017 in het Brandpunt. Het concert is gratis en begint om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.45 uur open.

Zingen is goed voor je!

Ben je op zoek naar een leuke hobby? Kom dan eens kijken bij Popkoor Brand New Voices. Dat is het grootste en gezelligste koor van Brandevoort. De leden komen elke woensdag van 20.00 uur tot 22.00 uur bij elkaar om in het Brandpunt te zingen o.l.v. Ed Verschuren. Na afloop is het Brandpunt een gezellig samenzijn van koorleden, variërend in leeftijd van 26 tot net boven de 60 jaar. Een koor waar iedereen zich thuis voelt!

15814975245866dc5e5854b815ff0606e8291c95e2636.jpg